Φορτώνει...
.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Σκανιάς, ένας απαραίτητος ... φίλος

Μια ζεστή και ουσιαστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με θέμα: "Οι Σκανιάδες της Νάξου. Η αρμονική συνύπαρξη με τους ανθρώπους" το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στο Φιλώτι, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Προμπονάς, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο οποίος αναφέρθηκε γενικά για το είδος αυτό των πτηνών και επικεντρώθηκε στο σκανιά της Νάξου, στη σταθερή μείωση των ζευγών και στους λόγους που συμβαίνει αυτό.
Ουσιαστικές παρεμβάσεις έκαναν ο επιστημονικός διευθυντής της
Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Τάσος Δημαλέξης, ο θηροφύλακας Βασίλης Κατσουρός, ο Γιάννης Κοντόπουλος, ο Γιάννης Φλ. Μπαρδάνης, ο οποίος παρουσίασε το σκανιά μέσα από την ποίηση, τη λογοτεχνία και τη λαογραφία, ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κώστας Παγώνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δρυμαλίας Στέφανος Μανιός, ο Στέφανος Ψαρράς, ο Μανόλης Θεωνάς, ο Γιώργος Καλαβρός, ο Γιώργος Μανιός, ο Μανόλης Ψαρράς, ο Βαγγέλης Κορρές και άλλοι. Μοναδικές οι βιωματικές ιστορίες που διηγήθηκαν οι Νικόλαος Μουστάκης και Ηλίας Βλασερός.
Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης - συζήτησης ήταν εμφανέστατη η σημασία του σκανιά ή όρνιου για τον κτηνοτρόφο και γενικά για τη φύση.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το πανέμορφο αυτό και αγαθό, όπως χαρακτηρίστηκε, πουλί είναι η έλλειψη τροφής και τα δηλητήρια που χρησιμοποιούν για την εξόντωση του κόρακα ή της κουρούνας. Θερμή υποδοχή είχε η πρόταση του Γιάννη Κοντόπουλου για τοποθέτηση ταΐστρας, όπου θα αφήνονται τα νεκρά ζώα. Μάλιστα ο Νίκος Προμπονάς παρουσίασε παράδειγματα άλλων περιοχών (Κρήτη, Έβρο), που έχουν δημιουργηθεί κερδοφόρα κέντρα παρατήρησης πουλιών.
Κλείνοντας η εκδήλωση, ζητήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία η κατάθεση, άμεσα, σχετικής πρότασης για τοποθέτηση μία ή και περισσοτέρων ταΐστρων των σκανιάδων.

Πρόγραμμα Habitat Agenda

Πρόσκληση για δημιουργία Τοπικής Επιτροπής Habitat Agenda

Ο Δήμος Δρυμαλίας βρίσκεται στην πρώτη φάση υλοποίησης του Προγράμματος HABITAT AGENDA. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που δίνει έμφαση στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, με εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων και στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής. Το τελικό ζητούμενο στην όλη διαδικασία εκπόνησης μιας HABITAT AGENDA είναι η διατύπωση ενός Ολοκληρωμένου Τοπικού Προγράμματος, του οποίου η φιλοσοφία, οι κατευθύνσεις και οι συγκεκριμένες δράσεις θα απαντούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα θα προδιαγράφουν και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξής της.
Στα πλαίσια του προγράμματος, ο Δήμος Δρυμαλίας πρόκειται να συστήσει την «Τοπική Επιτροπή HABITAT AGENDA (Τ.Ε.ΗΑ)», η οποία θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα συνεπικουρεί στην καταγραφή και αξιολόγηση των τοπικών προβλημάτων.
Στόχος του Δήμου είναι στην Τ.Ε.ΗΑ να συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα τοπικών φορέων, οργανώσεων, προσωπικοτήτων και δημοτών. Βασικό αντικείμενο της Τ.Ε.ΗΑ θα είναι η αναγνώριση των τοπικών προβλημάτων και η ιεράρχησή τους, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τους τοπικούς προβληματισμούς, τις κοινωνικές προτεραιότητες και τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση έως 30-10-2009 στο Δήμο Δρυμαλίας. Ειδικά έντυπα των αιτήσεων συμμετοχής διατίθενται επιτόπου.
Υπεύθυνη επικοινωνίας – Υπεύθυνη Habitat Δήμου Δρυμαλίας: Γιακουμή Ειρήνη
Τηλ.: 22850 – 32469

Φαξ: 22850 - 32469

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Πλαστική τσάντα; Όχι Ευχαριστώ!

δρω

οικο – λογικά

Ενημερώσεις – συζητήσεις – δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του πλαστικού ξεκινάει, από τα σχολεία του δήμου μας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας Νάξου

Θα γίνει ενημέρωση στους μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, θα ακουστούν οι απόψεις τους, θα ζητηθεί η συμμετοχή τους σε σχετικές δραστηριότητες και θα μοιραστούν υφασμάτινες τσάντες με το σύνθημα «δρω οικο – λογικά», οι οποίες θα περιέχουν έντυπο περιβαλλοντικό υλικό.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Το ναξιώτικο αμπέλι και κρασί

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΝΑΞΟΥ

Ιδρύθηκε ο αγροτικός συνδικαλιστικός σύλλογος με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΝΑΞΟΥ», με έδρα στο Δήμο Δρυαλίας.
Στη Νάξο το αμπέλι καλλιεργείται από τους ομηρικούς χρόνους ενώ σχετικές αναφορές υπάρχουν για διάφορες ιστορικές περιόδους. Το ντόπιο κρασί μάλιστα ήταν περιζήτητο και γίνονταν εξαγωγές στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Ασίας. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Ο ναξιακός αμπελώνας αποτελεί πολλές φορές δευτερεύουσα απασχόληση στο πλαίσιο της ευρύτερης πολυδραστηριότητας που χαρακτηρίζει την οικονομία του νησιού. Όπως και με πολλά άλλα τοπικά προϊόντα, (τυρί, κρέας) υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διάθεσή του, αφού ο ανελέητος ανταγωνισμός με φτηνότερα εισαγόμενα προϊόντα αλλά και η υποβάθμιση του ντόπιου κρασιού καθώς και η έλλειψη προώθησής του, καθιστούν προβληματική τη διακίνησή του.

Ο ναξιακός αμπελώνας σήμερα έχει παραμεληθεί και η Νάξος δεν λογίζεται σαν αμπελουργική ζώνη παρά τη μακραίωνη παράδοση του νησιού και την εκτεταμένη καλλιέργεια αμπέλου που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Ταυτόχρονα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθαρρύνει την απαμπέλωση και θεσπίζει κανονισμούς που ουσιαστικά πριμοδοτούν τη συγκεντροποίηση και την τυποποίηση της παραγωγής προς όφελος των μεγάλων οινοβιομηχανιών. Γι’ αυτό και η υπεράσπιση σήμερα του ναξιώτικου κρασιού και η ανάδειξή του όπως και των άλλων τοπικών προϊόντων δεν είναι ούτε φολκλόρ ούτε τουριστικό αξιοθέατο. Είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την αυτάρκεια των χωριών του νησιού, είναι από τις λίγες δραστηριότητες που έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών ζωντανή.

Στο πλαίσιο αυτό οι σκοποί του σωματείου είναι ενδεικτικά οι παρακάτω:

Η συνδικαλιστική οργάνωση των αμπελοκαλλιεργητών και οινοπαραγωγών του νησιού.

Η προστασία, η ανάπτυξη και η βελτίωση της παραγωγής και των μεθόδων αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής οίνου.

Η συνολική ανάδειξη του ναξιώτικου αμπελώνα και του χωριάτικου κρασιού και του ρόλου τους στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του νησιού.

Ο νεοσύστατος σύλλογος ανακοινώνει τη διενέργεια εκλογών την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου από τις 5.00 το απόγευμα μέχρι τις 9.00 το βράδυ για την ανάδειξη του πρώτου 7μελούς διοικητικού συμβουλίου.

Υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 22-11-09 και νέα μέλη θα γίνονται δεκτά έως και την ημέρα των εκλογών.

Για πληροφορίες και επικοινωνία

Βαγγέλης Κορρές 6944569916 ή 2285024824

Δημήτρης Χαμηλοθώρης 6979902400

Γιώργος Μανιός 2285032771 και 6945611807

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email): ambelourgoinaxou@gmail.com

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του συλλόγου

Η ζωή μας με ...χρώμα...

Έκθεση ζωγραφικής,

καλλιτεχνικό εργαστήρι, ξεκίνημα νέων μαθημάτων ζωγραφικής

Με τα παιδιά ζωγραφίζουμε.
Δεν ορίζουμε γραμμές και κανόνες.
Αφήνουμε τη φαντασία, το φυσικό τους ένστικτο, να εκφραστεί στο χαρτί, το μέσο, για να δείξει σε μας τους μεγάλους, τους γονείς, πως σημασία δεν έχει το έργο του παιδιού μας να είναι κατανοητό και αποδεκτό από μας, αλλά να επιβραβεύσουμε την απόδοση κάθε θέματος, με το δικό τους τρόπο.
Γι αυτό με τα παιδιά μιλάμε για καλλιτέχνες που είναι κοντά στη δική τους Τέχνη, όπως
το Klee,τα ο Picasso, Miro, Kandinsky, Ακριθάκη, Παυλο, κ.α.

Γνωρίζουμε υλικά, τεχνοτροπίες,
βγαίνουμε στη φύση, που είναι ο δάσκαλος μας, και...

σας παρουσιάζουμε τη δουλειά
από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2009,

στο Πολυχώρο στο Χαλκί, στις 26 Οκτωβρίου 2009

και ώρα 18:00.

Οι ηλικίες των παιδιών είναι από 4-12 χρόνων.

Παράλληλα θα λειτουργήσει καλλιτεχνικό εργαστήρι και θα καθοριστούν τα μαθήματα ζωγραφικής για τη νέα περίοδο.

Υπεύθυνη: η ζωγράφος Φιλίππα Φλώρακα

Εμείς και ο ...τουρισμός

Πρόσκληση για τους ασχολούμενος με τον τουρισμό

Καλούμε τους επαγγελματίες του Δήμου μας, που ασχολούνται με τον τουρισμό, στη 2η συνάντηση - συζήτηση την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 18:00, στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δρυμαλίας (Λύκειο Τραγαίας).

Τρέχοντας μέσα από τα ...χωριά μας

Αποτελέσματα Απολλώνιου Αγώνα Δρόμου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και οι τρεις διαδρομές του Απολλώνιου Αγώνα Δρόμου την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, το Δήμο Δρυμαλίας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δρυμαλίας, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Δρυμαλίας και τους αθλητικούς φορείς του νησιού μας.

Σημαντικός ήταν ο αριθμός των αθλητών που ήρθαν στη Νάξο απ’ όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τις ομορφιές του τόπου μας, τη διοργάνωση και τη φιλοξενία.

Χαρά και αισιοδοξία μας έδωσαν οι δεκάδες ντόπιοι αθλητές (κυρίως μικρά παιδιά) που πήραν μέρος στους αγώνες.

Εκτός από τους τρεις πρώτους κάθε διαδρομής βραβεύτηκαν: ο πρώτος κάθε δεκαετίας (- 19, 19 - 29, κ.λ.π) και οι: Αλέκος Χωριανόπουλος, Μανόλης Σαντοριναίος, Στάθης Τσακωνιάτης.

Επίσης ο 9χρονος Aaron Last, ο οποίος έκανε τη διαδρομή των 10 χλμ. (Απείρανθος - Χαλκί) και 6χρονος Γιώργος Μεϊμάρογλου που έκανε τη διαδρομή των 2 χλμ. (Φιλώτι - Χαλκί).

Τα αποτελέσματα των αγώνων:

Κωμιακή – Χαλκί (26 χλμ.)

1ος Βλάσης Καραβασίλης 1:41:50

2ος Νικόλαος Γκιόκας 1:56:16

3ος Σεραφείμ Μητσάκης 1:56:40

1η Ευαγγελία Μαρλαγκούτσου 2:30:36

2η Βασιλική Δελιάκη 2:33:17

3η Παναγιώτα Φυτιλή

Απείρανθος – Χαλκί (10 χλμ)

1ος Αθανάσιος Φίλιος 34:15

2ος Αθανάσιος Χιλάι 34:59

3ος Λεωνίδας Θεοφιλακτόπουλος 35:13

1η Vurich Blondie 42:20

2η Μαργαρίτα Σκάρκου 42:25

3η Δήμητρα Μπασιούτα 43:00


Φιλώτι – Χαλκί (2 χλμ)

1ος Ανδρέας Ασημιανάκης 7:14

2ος Γιώργος Μουστάκης 7:27

3ος Χρήστος Μανιός 7:40

1η Κατερίνα Αλιμπέρτη 7:52

2η Αγγελική Δέτση 8:12

3η Μαρία Μουστάκη 8:20

Ο Απολλώνιος Αγώνας Δρόμου «αγκαλιάστηκε»

από όλους και σε αυτό οφείλεται η πετυχημένη

οργάνωσή του.

Ευχαριστούμε θερμά τους:

Μανόλη Σαντοριναίο

Στάθη Τσακωνιάτη

Blue Star Ferries

Ένωση Ξενοδόχων Νάξου

Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Νάξου

Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Νάξου

ΚΤΕΛ Νάξου

Αθλητικά Είδη - Υποδήματα ΤΣΑΚΩΝΙΑΤΗΣ

Σουβλατζίδικο - Ψησταριά ΚΟΡΡΕ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ catering

Εστιατόριο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, Πλάκα

Catering ΦΡΑΟΥΛΙΝΟ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ "ΓΝΩΣΗ" Στέφανος Τσάφος, Χώρα

ΙNTERNET CAFE "ΔΙΚΤΥΟ" Σπύρος Μάκαρης, Φιλώτι

ΣΠΕΙΡΑ Διαφημίσεις & Εκδοτικές Υπηρεσίες

Τουριστικό Πρακτορείο Zas Travel


Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Η σχέση μας με τη ...φύση!

ΟΙ ΣΚΑΝΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Η αρμονική συνύπαρξη με τους ανθρώπους

και η προσφορά τους στην ισορροπία της φύσης

Εκδήλωση με θέμα: "ΟΙ ΣΚΑΝΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ. Η αρμονική συνύπαρξη με τους ανθρώπους και η προσφορά τους στην ισορροπία της φύσης" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών, στο Φιλώτι, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας Νάξου και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Αξά μου πολυκόρφαρη
με τα βουνώματα σου
να' χα τη χάρη ενούς σκανιά
να κατοικώ στο Ζα σου

Ειρήνη Μάρκου (Βοντορήνη)

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Γνωρίζουμε τον τόπο μας... τρέχοντας

ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Στις 18 Οκτωβρίου 2009, για τέταρτη χρονιά, θα πραγματοποιηθεί ο Απολλώνιος αγώνας δρόμου (οι τρεις προηγούμενες διοργανώσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία με συμμετοχή σ’ αυτές αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη) από το Δήμο Δρυμαλίας Νάξου, τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας Νάξου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων - Επαρχείο Νάξου, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου ΔΡυμαλίας και του; αθλητικούς φορείς του δήμου μας.
Ο Απολλώνιος αγώνας δρόμου έχει καθιερωθεί ως ένα αθλητικό – πολιτιστικό γεγονός, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε αθλητές και θεατές να γνωρίσουν το νησί μας κι άλλες περιόδους εκτός της καλοκαιρινής, αναπτύσσοντας μια εναλλακτική μορφή τουρισμού.

  • Η πρώτη διαδρομή είναι αποστάσεως 26 χιλιομέτρων επί του δημοσίου δρόμου και με αφετηρία την Κωμιακή (υψόμετρο περίπου 650 μ.) και περνώντας από τα χωριά Σκαδό, Κόρωνο, Απεράθου και Φιλώτι καταλήγει στο Χαλκί.
  • Η δεύτερη είναι αποστάσεως 10 χιλιομέτρων και ξεκινάει από τ’ Απεράθου με κατάληξη κι αυτή στο Χαλκί.
  • Η τρίτη διαδρομή αφορά παιδιά (8 – 15 ετών), είναι αποστάσεως 2 χιλιομέτρων και έχει ως αφετηρία το Φιλώτι και τερματισμό στο Χαλκί.

Στους αθλητές που θα πάρουν μέρος στον Απολλώνιο αγώνα δρόμου προσφέρονται: έκπτωση 50% στα εισιτήρια των πλοίων (από Πειραιά προς Νάξο και από Νάξο προς Πειραιά), διαμονή για μια βραδιά, γεύμα μετά τον αγώνα, μεταφορά των αθλητών στα ξενοδοχεία και στις αφετηρίες των αγώνων, αναμνηστικά δώρα.

Προϋπόθεση για όσους πάρουν μέρος στους αγώνες είναι να έχουν εξεταστεί πρόσφατα από ιατρό. Οι φορείς οργάνωσης δεν φέρουν ευθύνη για την κατάσταση των αθλητών κατά τη διεξαγωγή των αγώνων.
Τους αθλητές θα συνοδεύει ασθενοφόρο με ιατρούς του Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου. Για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την ασφάλεια των αθλητών θα βοηθήσει το Αστυνομικό τμήμα του Δήμου μας.
Θα υπάρχουν νερά και χυμοί στην αφετηρία κάθε διαδρομής, σε ενδιάμεσους σταθμούς και στον τερματισμό.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά και διπλώματα συμμετοχής. Στους τρεις πρώτους αθλητές θα δοθούν μετάλλια, κύπελλα και διπλώματα.

Συμμετοχές γίνονται δεκτές μέχρι τις
10 Οκτωβρίου 2009.


Email: drymalianaxos@yahoo.gr
Φαξ: 22850 32134
Δ/νση: Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας Νάξου, Χαλκί, 84302

Μπορείτε να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την Αίτηση
ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.




ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Δ Η Λ Ω Σ Η Σ Υ Μ Μ Ε ΤΟ Χ Η Σ Γ Ι Α Π Α Ι Δ Ι Α


ΕΠΩΝΥΜΟ ΚΗΔΕΜΟΝΑ:
ΟΝΟΜΑ ΚΗΔΕΜΟΝΑ:
ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ:
ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ:
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:
EMAIL:



Δηλώνω ότι επιτρέπω στ… ………………………………………………………
να συμμετάσχει στον Απολλώνιο Αγώνα Δρόμου, στη διαδρομή Φιλώτι – Χαλκί, απόστασης 2 χιλιομέτρων περίπου.
Βεβαιώνω ότι έχει εξεταστεί από ιατρό πρόσφατα και του επιτρέπεται να παίρνει μέρος σε αγώνες.
Επίσης μπορούν να δοθούν στα Μ.Μ.Ε. το όνομα του παιδιού και φωτογραφία του από το συγκεκριμένο αγώνα.



………………………2009
Ο/Η Κηδεμόνας