Φορτώνει...
.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Η Νάξος με τη δική σου ματιά!


http://naxos-experience.blogspot.com/

Περιμένουμε τις αναρτήσεις σας!
(Κάντε "κλικ" από επάνω! Εκεί που λέει "Μοιράσου μαζί μας...")


Για πες ... πώς σου φάνηκε η Νάξος;

Πώς να περιγράψεις ένα τέτοιο νησί σε κάποιον μου λες; Έχω προσπαθήσει πολλές φορές και πάντα δυσκολεύομαι. Καταρχάς είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων! Επομένως ακόμα και να θες, δύσκολα το γνωρίζεις σε όλες του τις εκφάνσεις… Για αυτό άλλωστε είναι και παρεξηγημένο. Εγώ για παράδειγμα που προσπαθώ να το γνωρίσω, συνεχώς ανακαλύπτω νέα στοιχεία του.

Από παραλίες…ό,τι τραβά η ψυχή σου:

Η Νάξος έχει πανέμορφες παραλίες. Θες με άμμο; Θες με βότσαλο; Θες βραχώδη; Για κολύμπι; Για Surf ή για Windsurf & kitesurf; Θες να βλέπεις κόσμο στις παραλίες του Νότου ή θες να απομονωθείς με τον έρωτά σου σε κάποια παραλία πιο βόρεια; Θες κανό; Θες tubes; Θες Waterpark; Η Νάξος τα έχει όλα αυτά! Πρόσφατα έμαθα ότι υπάρχουν και αρκετά ναυάγια γύρω από το νησί για να τα επισκεφθείς και να τα εξερευνήσεις (Scuba Diving) !!!!!

Αν πάλι είσαι ορεινός τύπος και φυσιολάτρης ή αν θες να την επισκεφθείς το χειμώνα, έχεις πολλούς λόγους για να έρθεις στο νησί…!

Η Νάξος δεν είναι ένα…«κλασσικό» νησί. Έχει ΚΑΙ πολλά ΚΑΙ ψηλά βουνά. Έχει λογιών – λογιών πουλιά, έχει ρεματιές, πηγές, καταρράκτες… έχει και κάμπους… αμέ…. Εκεί να δεις ελιές, φρουτόδεντρα, κηπευτικά και άλλα καλούδια. Χάρη σε αυτά τα βουνά η Νάξος είναι ένα από τα πιο εύφορα νησιά των Κυκλάδων! Και όλη αυτή την πλούσια χλωρίδα και την πανίδα με εκατοντάδες άγρια φυτά (βρίσκεις ακόμα και «κρόκο»!!!) μην περιμένεις να τη δεις οδηγώντας. Το πιο πιθανό είναι να ζαλιστείς από τις πολλές στροφές. Μπορείς όμως να τη γνωρίσεις περπατώντας ή με ποδήλατο! Ναι!!! Υπάρχουν πολύ όμορφα ορειβατικά μονοπάτια αν θες. Α! Και τώρα που είπα ορειβατικά μην ξεχάσω τα σπήλαια… Βλέπεις η Νάξος με τόσο μάρμαρο και τόσα νερά, ε… είναι δυνατόν να μην είχε σπήλαια;

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που συγκινούνται με τους ανθρώπους. Με τις τοπικές κοινωνίες και τα δημιουργήματά τους. Αυτοί που τους αρέσει να εντάσσονται για λίγο στους τοπικούς ρυθμούς της περιοχής που επισκέπτονται.

Εγώ δεν είμαι απ' αυτούς αλλά, λένε πως αν είσαι από αυτούς, τότε είσαι ο πιο τυχερός επισκέπτης. Βλέπεις η Νάξος είναι ένα νησί που διατηρεί την πολιτιστική του ταυτότητα, που δεν έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα των κατοίκων του από τον τουρισμό. Στη Νάξο συνεχίζουν να υπάρχουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Επίσης μπορείς να θαυμάσεις μνημεία κάθε ιστορικής περιόδου που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί: Κούροι, κάστρα, πύργοι, εκκλησιές, εναέριος σμύριδας κι άλλα πολλά!

Όσο για τους Αξώτες θα διαπιστώσεις ότι είναι φιλόξενοι και ευχάριστοι. Θα τους δεις να γλεντούν με κάθε ευκαιρία. Μπορείς μαζί τους να πιεις ρακή και κρασί στο καφενείο, να γευτείς τα πολλά και εκλεκτά τοπικά προϊόντα (κρέας, τυρί, λαχανικά, φρούτα, γλυκά του κουταλιού, λάδι, μέλι, κρασί, λικέρ κίτρο, κ.ά.) .......

Τι πράγμα;

....ε, καλά τώρα μην το παίρνεις κι εσύ τις μετρητοίς. Όταν λέμε να γευτείς, εννοούμε να φας του σκασμού βρε παιδί μου, να το ευχαριστηθείς. Ναι, ναι, στη Νάξο αν ένα πράγμα είναι σίγουρο είναι ότι θα φας πολύ καλά και φθηνά. Μπορείς να τραγουδήσεις και να χορέψεις σαν να είσαι Ναξιώτης και εσύ.

Αν πάλι βαριέσαι να τα ζήσεις όλα αυτά.

Βαριέσαι ακόμα και να οδηγήσεις που λέει ο λόγος. Θέλεις απλώς να κάνεις «κοσμικές», χαλαρωτικές διακοπές, μέσα σε κατάμεστες από κόσμο παραλίες, παραδεισένια νερά και έξαλλη νυχτερινή ζωή. Κανένα πρόβλημα. Όλη η νοτιοδυτική Νάξος σε περιμένει για να την εξερευνήσεις μέρα…και νύχτα.

Τι; Δε με πιστεύεις ότι η Νάξος τα έχει όλα αυτά; Καλά, καλά, ρίξε μία ματιά στη δίπλα στήλη και μετά μίλα. Αμέσως...Ο Έλληνας ο δύσπιστος που νομίζει ότι του τα ωραιοποιώ. Άκου με που σου λέω...έτσι είναι όπως τα λέω.

===========================

Κατάλαβες τώρα γιατί σου λέω ότι είναι μεγάλο νησί η Νάξος; Σε αυτό το νησί όλοι μπορούν να βρουν τη γωνιά που θα τους αρέσει. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι να προλάβουν να τη βρουν στο λιγοστό χρόνο που θα επισκεφθούν το νησί…

Αυτός είναι και ο λόγος που θέλω τη βοήθειά σου.

Θέλω να μου πεις τη δική σου εμπειρία από τη Νάξο. Καλή κακή δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να την πεις έτσι ώστε αν κάποιος σου μοιάζει, να περάσει το ίδιο καλά με εσένα ή….να μην περάσει το ίδιο άσχημα με εσένα.

Να σου πω την αλήθεια μου, θέλω να μου πεις και τη δική σου εμπειρία γιατί ακόμα κι εγώ όλο και κάτι περισσότερο θα μάθω για αυτό το νησί। Και μεταξύ μας…αν δεν πέρασες καλά, μάλλον στο λιγοστό χρόνο που επισκέφθηκες το νησί δεν πρόλαβες να ανακαλύψεις τη γωνιά που σου ταίριαζε… Άντε....Τι κάθεσαι; Γράψε μου....Λαχταρώ να ακούσω τη γνώμη σου για το νησί…


Υ.Γ.: Ψιτ, και που 'σαι; Μην πα και κάνεις καμία πλάκα και διαφημίζεις ή δυσφημείς επιχειρήσεις ή πρόσωπα και μας πάρουν με τις πέτρες...εντάξει; Πες ότι θες ρε παιδάκι μου αλλά κάνε το προσεκτικά, έτσι;

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ημερίδα με θέμα: "Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού. Ανάδειξη και αξιοποίησή τους στη Νάξο"


Σάββατο 29 Μαΐου 2010

και ώρα 6 μ.μ.

στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ανδρονίκειο»

Δαμαριώνας



Διοργανωτές:

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων

Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας Νάξου

Ένωση Ξενοδόχων Νάξου

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου

Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Νάξου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρασκευάζονται, από έμπειρους μαγείρους, φαγητά και γλυκίσματα με τοπικά προϊόντα.

Την Κυριακή 30 Μαΐου, 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδρομή σε φυσικές ομορφιές, μνημεία, αγροτουριστικά καταλύματα, κ.λ.π.

Στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι τουρίστες δεν προτιμούν πια πολυσύχναστους τόπους διακοπών, με υπερπολυτελή ξενοδοχεία και πλαζ αλλά αναζητούν πιο φυσική ζωή, αυτό δηλαδή, που λείπει από την καθημερινότητά τους.

Επιθυμούν την αυθεντικότητα, τη μοναδικότητα. Τη γνώση και τις εμπειρίες.

Έχοντας ως δεδομένο τη διάθεση φιλοξενίας, την προσφορά σύγχρονων ποιοτικών ανέσεων και την καλή εξυπηρέτηση προς τους επισκέπτες αναζητούμε νέες κατευθύνσεις στον τουριστικό τομέα, οι οποίες θα μας προφυλάξουν από τον απρόσωπο τουρισμό, θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες των επισκεπτών και θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του νησιού μας σε πολλαπλά επίπεδα.

Η πολιτική της περιφερειακής ανάπτυξης είναι ο συνδυασμός πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση πολλών μορφών τουρισμού παράλληλα (αγροτουρισμού, περιπατητικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού, θαλάσσιου, συνεδριακού (όχι μόνο για επιστημονικά συνέδρια αλλά φεστιβάλ, εκθέσεις, κ.λ.π.), εκπαιδευτικού, θρησκευτικού, κ.ά.).

Η Νάξος ενδείκνυται ως «μοντέλο» ενός τέτοιου συνδυασμού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες όλου του νησιού. Δεν είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθεί αυτό αλλά υπάρχει η υποδομή και η υλοποίησή του είναι καθαρά θέμα απόφασης και σωστής μελέτης.

Η συνεργασία των φορέων (τουριστικές επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροκτηνοτροφικές μονάδες, βιοτεχνίες, πολιτιστικοί σύλλογοι, κ.λ.π) είναι απαραίτητη.

Το νησί μας διαθέτει – ως γνωστό – ένα πλήθος μνημείων κάθε ιστορικής περιόδου, διάσπαρτα σε όλη, σχεδόν, την επιφάνεια του. Ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων του ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αμπέλια, ελαιόδεντρα, φρουτόδεντρα καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα. Η σμύριδα και το μάρμαρο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ναξιακής γης. Οι παραδοσιακές τέχνες δεν έχουν εξαλειφθεί (αγγειοπλαστική, υφαντική, μαρμαρογλυπτική, κ.ά.). Τα τοπικά πανηγύρια συνεχίσουν να χαρίζουν το παραδοσιακό χρώμα στη διασκέδαση. Η ομορφιά της φύσης σε εκπλήσσει ευχάριστα.

Ο επισκέπτης έχει να επιλέξει από πληθώρα θεμάτων για να συμμετάσχει ή να παρακολουθήσει. Για να νιώσει και να γευτεί:

  • Ξεναγήσεις σε μνημεία (κυκλαδικής περιόδου, κάστρα, πύργοι, εκκλησιές), εργαστήρια παραδοσιακής τέχνης (αγγειοπλαστικής, ξυλογλυπτικής, συνεταιρισμοί υφαντών), ορυχεία.
  • Περίπατοι σε περιοχές φυσικού κάλλους (σπήλαια, νερόμυλοι, κορφή Ζα, κ.ά.).
  • Παρατήρηση πουλιών, χλωρίδας (περιοχή Natura 2000)
  • Καταδυτικές εκδρομές
  • Ψάρεμα
  • Ενασχόληση με γεωργικές εργασίες (φύτεμα, κλάδεμα, τρύγος, πάτημα, απόσταξη ρακής, λιομάζωμα, λιοβγάλημα, κ.ά.)
  • Ενασχόληση με κτηνοτροφικές εργασίες (τάισμα, πότισμα, άρμεγμα, κ.ά.)
  • Συμμετοχή σε τοπικά πανηγύρια (γιορτή ψαρά, ποιμενική γιορτή, Πληθερής, Πρωτομαγιά, Κλήδονας, Αποκριές, εορτές Αγίων, κ.λ.π.)
  • Συμμετοχή σε μαθήματα καλλιέργειας φυτών, παραδοσιακής μουσικής, χορού, υφαντικής, ελληνικής γλώσσας, καταδύσεων, κ.ά.)
  • Αθλητικές δραστηριότητες (5Χ5, καλαθοσφαίριση, αγώνες δρόμου, ποδηλασία, beach volley, κ.ά.)
  • Γαστρονομία (παρασκευή φαγητών με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, ψωμιού, κ.λ.π.

Αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω δημιουργείται ένα πλούσιο σε υλικό πρόγραμμα δράσεων, που συνδυάζει απόλυτα τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα.

v Διαφυλάσσεται αλλά και προβάλλεται o φυσικός και πολιτισμικός μας πλούτος.

v Έρχεται ο επισκέπτης κοντά στην αγροτική ζωή εντάσσεται στην τοπική κοινωνία.

v Εξασφαλίζονται νέες θέσεις εργασίας.

v Ενισχύεται ο «εκτός περιόδου» τουρισμός γιατί η κάθε δράση γίνεται στην εποχή της (σπορά, ρακιτζό, κλάδεμα, κ.λ.π.) και όχι ως φολκλορικό είδος προς «εύκολη βρώση» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

v Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος

v Αναζωογονείται η τοπική οικονομία

v Δραστηριοποιούνται όλες οι δυνάμεις του τόπου και προωθούνται καινοτόμες πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή ιδιωτών και φορέων

v Αναπτύσσονται νέας μορφής επιχειρηματικές δράσεις

Σε κλίμα συνεργασίας και διαλόγου, με συστηματική έρευνα, καθοδήγηση από ειδικούς του κλάδου αυτού, με κατάθεση όλων των σκέψεων, απόψεων και προτάσεων θα καταστρώσουμε σωστά και εμπεριστατωμένα τα «σχέδια» ενός τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα προσελκύσει πελάτες υψηλών απαιτήσεων.

Οι επισκέπτες του νησιού μας θα φεύγουν έχοντας ζήσει ένα μέρος μιας περιπέτειας και είναι σίγουρο ότι θα λαχταρούν να ζήσουν και το υπόλοιπο…


Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Για την «τράπεζα σπόρων» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δρυμαλίας

Κι αν έρχεται λιτότητα
φόροι παντού και κρίση
του Δήμου ο Πολιτιστικός
έχει και δω τη λύση


Κι αν απειλεί το Δ.Ν.Τ.
και μας εφοβερίζει
θα πάμε μεις στη μάνα γης
και αυτή θα μας φροντίζει


κι αν καρτερούν το Δ.Ν.Τ.
ΕΟΚ και κερδοσκόποι
θε να γνιαστούμενε και μεις
να νιάσωμε (οργώσουμε) τσοι τόποι


κι αν πάνε να μας στρέψουνε
στην Κατοχή, σε πείνα
εμείς τα όπλα τάχωμε
απού τα χρόνια εκείνα


τράπεζες και μηχανισμοί
όσους κι αν βάνουν φόρους
η «τράπεζα» μας θα απαντά
και θα μοιράζει σπόρους

Στέφανος Ψαρράς

(Ψαρροστέφανος)

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Let's do it: Ας καθαρίσουμε τις παραλίες

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ημέρας για την θάλασσα που είναι στις 20/05 το κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Νάξου σε συνεργασία με τον Απεραθίτικο Αθλητικό Σύλλογο «Τα Φανάρια» και το Δήμο Δρυμαλίας διοργανώνουν καθαρισμό των παραλίων της ανατολικής Νάξου την Κυριακή 23-05-2010.
Σημείο συνάντησης και αφετηρίας στη σκάλα της Μουτσούνας, ώρα 09:30π.μ.



Τηλέφωνα επικοινωνίας
22850-31757
Υπεύθυνοι :
ΦΡΕΝΤΥ ΚΡΗΤΙΚΟΣ και
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Η θέση μας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε σχέση με το νησί μας


Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, το νέο Νομοσχέδιο για τις Α.Π.Ε., επιταχύνει την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ειδικά τα αιολικά πάρκα έγιναν για κάποιους η ευκαιρία εμπορικής εκμετάλλευσης της «πράσινης ανάπτυξης», χωρίς όμως, να έχουν αποδείξει ότι δίνουν λύση στην καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του φαινομένου του θερμοκηπίου λόγω της μικρής απόδοσής τους (περίπου 30%). Για παράδειγμα η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία παρά τη χρήση αιολικής ενέργειας για αρκετά χρόνια δεν έχουν παρουσιάσει μείωση στους δείκτες μόλυνσης, ούτε έχει κλείσει έστω κι ένα συμβατικό ή πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Οι Α/Γ δεν υποκαθιστούν τις λιγνιτικές θερμοηλεκτρικές μονάδες (που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα μας) και λειτουργούν, στην καλύτερη περίπτωση, συμπληρωματικά, καθώς ο άνεμος είναι μια ανεξέλεγκτη και χρονικά μεταβαλλόμενη σε όλες της τις παραμέτρους πηγή ενέργειας, που μπορεί να ακινητοποιήσει τις ανεμογεννήτριες ακόμα και για μέρες.

Αντίθετα δεν προωθούνται μέτρα εξοικονόμησης της ενέργειας παρότι καθίσταται σαφές ότι αν δεν διαχειριστούμε τη ζήτηση, αν δηλαδή δεν μειώσουμε δραστικά τις σπατάλες σε όλους τους ενεργοβόρους τομείς, ματαιοπονούμε και εξανεμίζουμε τα οφέλη.

Τα νησιά των Κυκλάδων έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού τους και με μοναδικό γνώμονα το κέρδος τους, σχεδιάζουν αιολικά πάρκα εντελώς ασυμβίβαστα προς την μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου.

Όσον αφορά τη Νάξο είναι στη διαδικασία αδειοδότησης μία ανεμογεννήτρια στον Άγιο Θαλλέλαιο, 7,2 MW στο Μαυροβούνι, 36 στην περιοχή Μονής – Απεράθου, 36 στην Νοτιοανατολική Νάξο (Καβαλάρης), 36 στις κορυφές Ξυλόκαστρο - Βουρλάς, εκκρεμεί η πρόταση της γαλλικής εταιρείας Eolfi –Veolia για 16 αιολικά πάρκα στο νησί μας και έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις για τοποθέτηση ανεμολογικών ιστών και φωτοβολταϊκών.

Δεν θέλουμε το νησί μας να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη, με ολέθριες επιπτώσεις για τον τόπο μας, όπως:

- η επέμβαση στο φυσικό τοπίο εξαιτίας της διάνοιξης ιδιωτικών δρόμων, της ισοπέδωσης των βουνών, της ρίψης τόνων μπετό (αλλαγή των κορυφογραμμών, υποβάθμιση και εξαφάνιση των βιοτόπων, των παραδοσιακών μονοπατιών που υπάρχουν στα βουνά μας, των αρχαιολογικών χώρων, των γεφυριών από τη μεταφορά με τεράστια οχήματα, το θάνατο πουλιών, κ.λ.π),
- η τοποθέτηση πυλώνων για τη μεταφορά της ενέργειας στη στερεά Ελλάδα,
- η μείωση της τουριστικής κίνησης,
- η υποτίμηση της αξίας της γης,
- η αύξηση των πυρκαγιών από τις γραμμές μεταφοράς,
- οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές,
- η οπτική όχληση: Ανεμογεννήτριες με ύψος πάνω από 85 μέτρα (δηλ. ένας ουρανοξύστης 28 ορόφων). Επιπλέον, αν δε μελετηθεί σωστά η τοποθέτησή τους, τότε υπάρχει κίνδυνος η εναλλασσόμενη φωτοσκίαση που προκαλείται, εκ των πραγμάτων, από τα τεράστια πτερύγια των Α/Γ να καθιστά αδύνατη τη διαμονή μέσα στις οικίες μας. Τέτοια τραγικά λάθη έχουν γίνει σε Δανία και Η.Π.Α.,
- η ακουστική όχληση,
- η ασταθής και διακοπτόμενη παραγωγή ρεύματος επειδή ο αέρας φυσά με απρόβλεπτη δύναμη κάθε φορά, η οποία προκαλεί ανισορροπία στο σύστημα
- και τόσα άλλα που υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, το πολιτισμικό μας κεφάλαιο, την ιστορία μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Προτείνουμε για τον τόπο μας, πρώτα και κύρια, τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή πρακτικών για εξοικονόμηση ενέργειας και εν συνεχεία τη χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, κ.λ.π.) για να καλύψουν μόνο τις ανάγκες του νησιού μας, με το σωστό σχεδιασμό και τη διαχείρισή τους από τις τοπικές κοινωνίες.


Σημείωση:
Θεωρούμε ότι, πρέπει κάθε φορέας (Δήμοι, Τοπικά Συμβούλια, Πολιτιστικοί, Επαγγελματικοί Φορείς, κ.λ.π.) αλλά και ιδιώτης να εκφράσει την άποψή του για αυτό το σοβαρό θέμα για το νησί μας.
Δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς, αφήνοντας, για μια ακόμη φορά το μέλλον της Νάξου στην τύχη του ή στα χέρια ορισμένων.
Το παραπάνω κείμενο έχει υπογραφεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας και από αρκετούς ακόμη φορείς του νησιού μας.
Ο κάθε φορέας μπορεί να χρησιμοποιήσει το κείμενο αυτό, να το διαμορφώσει ή να δημιουργήσει ένα δικό του και να εκφραστεί μέσα από αυτό.
Με χαρά θα δημοσιεύσουμε κάθε άποψη.

Εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο μάθημα κατασκευής κοσμημάτων.

Υπήρχε αμείωτο ενδιαφέρον για τη γνώση του αντικειμένου.
Πολύτιμη "οδηγός" η κα Κάγκανη, η οποία, αφιλοκερδώς, μας μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία της.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα στις 6 μ.μ. στον Πολυχώρο Τέχνης, στο Χαλκί.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Περισσότεροι σπόροι τοπικών ποικιλιών θα φυτρώσουν φέτος στο νησί μας

Πέρασαν τα τριακόσια, τα υφασμάτινα και χάρτινα σακουλάκια με σπόρους τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών και λουλουδιών, που δόθηκαν στην εκδήλωση την Κυριακή 2 Μαΐου σε ένα πανέμορφο κτήμα (Κυπραίου) με παλιά και νέα φρουτόδεντρα, ελιές και μπαξέδες.
Διάφορα είδη φασολιών (πολίτικα, τσαουλιά, μαυρομάτικα, κ.ά.), κουκιά, μικρόκουκα, αγγούρια, κολοκύθια, γλυκοκολόκυθα, καρπούζια, τριών ειδών ντομάτες, πιπεριές καυτερές μικρές και μεγάλες, κρεμμύδι (φυτό), σκορδίλα, μελιτζάνες, ρεβύθια, βασιλικό (σγουρό και πλατύφυλλο) και αρκετά ακόμη είδη ήταν στη διάθεση των καλλιεργητών.
Οι σπόροι δίνονταν δωρεάν.
Επίσης δόθηκαν φυλλάδια με πρακτικές οδηγίες (μικρά μυστικά) καλλιέργειας και ανάπτυξης των φυτών και βασιλικοί και κατηφέδες (σε γλαστράκια).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο γεωπόνος Νίκος Νικολάκης έδωσε συμβουλές για τις καλλιέργειες, για τη διατήρηση των σπόρων και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.

Παράλληλα έγινε ο διαγωνισμός παραδοσιακού γλυκού του κουταλιού.
Τα βραβεία δόθηκαν στις κυρίες:
Μαρία Νικολάκη 1ο βραβείο (γλυκό κίτρο)
Πόπη Μαράκη 2ο βραβείο (γλυκό νεράτζι)
Αγλαΐα Δημητροκάλλη 3ο βραβείο (γλυκό λεμόνι)

Η βραδιά έκλεισε με μεζέδες και καλό κρασί και παραδοσιακή μουσική από το Βαγγέλη Κορρέ (τσαμπούνα) και το Στέφανο Ψαρρά (τουμπάκι) και την επιθυμία όλων να γίνει θεσμός η εκδήλωση αυτή (αρκετοί ήταν αυτοί που προσφέρθηκαν να τη φιλοξενήσουν την επόμενη χρονιά).

Ευχαριστούμε θερμά τους: Βαγγέλη και Γιάννη Κορρέ, Στέφανο Ψαρρά, Ειρήνη Κορρέ, Νίκο Νικολάκη και Γιάννη Καρποντίνη, οι οποίοι μας πρόσφεραν τους σπόρους.
Τις κυρίες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό γλυκού του κουταλιού, την οικογένεια Κυπραίου για την προθυμία και τη φιλοξενία και όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Ξεκινούν μαθήματα αργυροχοΐας

Τη Δευτέρα 3 Μαΐου και ώρα 6 μ.μ. θα ξεκινήσουν τα μαθήματα αργυροχοΐας, στον Πολυχώρο Τέχνης (Παλιά Πυροσβεστική), στο Χαλκί.
Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες και είναι δωρεάν.