Φορτώνει...
.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Μια συνάντηση που έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου η προγραμματισμένη συνάντηση για τη συγκοινωνία στο δήμο Δρυμαλίας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η ενεργή συμμετοχή τριών εκπροσώπων από το ΚΤΕΛ, του Επάρχου Νάξου Βασίλη Κορρέ, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δρυμαλίας Αντώνη Μανιού, του Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Βλησίδη, των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων Δαμαριώνα Κώστα Σωμαρίπα, Μονής Μανόλη Κοντοπίδη, Σκαδού Μιχάλη Πάσουλα, Φιλωτίου Γιώργου Λεόντιου και Χαλκείου Δημήτρη Κυπραίου, των Διευθυντών του Λυκείου Τραγαίας Γιάννη Γκούφα και του ΕΠΑΛ Ιορδάνη Κυριακίδη, εκπροσώπων του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κώστα Παγώνη, του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Γιάννη Παπαδόπουλο, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου και Αθλητικού Ομίλου Κορωνίδας Νικηφόρου Χωριανόπουλου, της Τ.Ο. ΚΚΕ Κορωνίδας Βαγγέλη Κορρέ, του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής Ιωάννα Βιτζηλαίου, του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δρυμαλίας Κατερίνα Σιδερή και Μαρία Βασιλάκη, του Πολιτιστικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου Τραγαίας Μαρία Νικολάκη, του Συλλόγου Μονιατών "Η Τέχνη" Μανόλη Κοντοπίδη, επαγγελματιών του δήμου μας και δημοτών, βοήθησε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος.
Ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Νάξου ξεκίνησε εκφράζοντας την ευχαρίστησή του γιατί πρώτη φορά, όπως είπε, καλέστηκε σε τέτοια συνάντηση και συνέχισε με "ήπια επίθεση" για την αδιαφορία που αντιμετωπίζεται κυρίως η μεταφορά των παιδιών. "Είμαστε οι μόνοι που ενδιαφερόμαστε" δήλωσε και εξέφρασε τα παράπονά του για σταθμευμένα αυτοκίνητα στα χωριά που εμποδίζουν τη διέλευση των λεωφορείων, για κλαδιά δέντρων, που αναγκάζονται οι ίδιοι να κόψουν, για τα εκατοντάδες παιδιά που συνωστίζονται στο χώρο έξω από το Γυμνάσιο και Λύκειο Τραγαίας ερχόμενα και εξερχόμενα από το σχολείο τους, για την έλλειψη χώρων στροφής των οχημάτων τους στα χωριά και αρκετά ακόμη.

Όλοι, σχεδόν, οι συμμετέχοντες πήραν το λόγο και εξέφρασαν τη σημασία της συχνής συγκοινωνιακής σύνδεσης των χωριών μας για την καλύτερη διαβίωση των κατοίκων αλλά και τη δυνατότητα προσέλευσης επισκεπτών (το μεγαλύτερο πρόβλημα των τουριστών, σύμφωνα με έρευνα, είναι η συγκοινωνία στο νησί μας) και τη δυσαρέσκειά τους όσον αφορά των αριθμό των δρομολογίων στα χωριά και ειδικά στα μικρά, τις ώρες που γίνονται αυτά, την έλλειψη απογευματινού δρομολογίου από και προς τα χωριά αλλά και βραδινού για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, τη μη σταθερότητα της ώρας αναχώρησης από τη Χώρα και τα χωριά με αποτέλεσμα την αναμονή για αρκετά λεπτά αλλά και την καθυστέρηση των μαθητών στο σχολείο.

Όλοι τόνισαν ότι κατανοούν τις θέσεις του ΚΤΕΛ αλλά ζητούν καλύτερες συνθήκες συγκοινωνίας.

Προτάθηκαν μεταξύ άλλων:

  • Να συμπληρωθούν από τους δημότες και τους επισκέπτες ερωτηματολόγια για να σχηματιστεί πληρέστερη εικόνα του θέματος.
  • Να γίνει ανασχηματισμός των δρομολογίων και των ωραρίων
  • Να γίνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τα δρομολόγια (σχετική επερώτηση στη Βουλή).
  • Να αποκτηθούν σύντομα τα τρία μικρότερα λεωφορεία (18 θέσεων), τα οποία θα είναι πιο ευέλικτα και πιο οικονομικά και να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των δρομολογίων στο δήμο μας.
  • Να αναζητηθεί από το δήμο πρόγραμμα επιδότησης δρομολογίων (ήδη εφαρμόζεται από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στην Πάρο)
  • Να υπάρχει δρομολόγιο με την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι το μεσημέρι αλλά αν είναι εφικτό και το βράδυ, τα οποία θα ξεκινούν μέσα από το λιμάνι.
  • Να μειωθούν οι διαδρομές των μεγάλων λεωφορείων χρησιμοποιώντας μικρότερα για την ορεινή Νάξο, που σύμφωνα με το ΚΤΕΛ, είναι λιγότεροι οι επιβάτες.
  • Να δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο συγκοινωνίας στο Χαλκί, από όπου θα ξεκινούν και θα καταλήγουν δρομολόγια προς τα χωριά του δήμου μας.
  • Να υπάρχει η δυνατότητα κράτησης του εισιτηρίου για τις διαδρομές, από πριν και τηλεφωνικά.
  • Να τοποθετηθούν πινακίδες σε όλες τις στάσεις και τις αφετηρίες με ανάρτηση των δρομολογίων και να υπάρχει συνέπεια σε αυτά.
  • Να λειτουργήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης οδηγών (συμπεριφορά, κ.λ.π.)

Καταλήγοντας, αποφασίστηκε ο σωστός και κοινός συντονισμός από όλους για την επίλυση των προβλημάτων και την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων.

Στη συνάντηση έγινε το πρώτο βήμα. Ελπίζουμε να μη μείνουμε σ’ αυτό αλλά να έχουμε μια εξίσου καλή και ομαδική συνέχεια!

2 σχόλια:

  1. η συγκοινωνια ειναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να κατοχυρωθεί! Ας ενεργοποιηθουν οι βουλευτες, δήμαρχοι, έπαρχος για να γίνει αλαγή του νομοθετικού πλαισίου και να κατοχυρώσουμε το δικαίωμά μας να μπορουμε να ζούμε στην ορεινή Νάξο χωρις να είμαστε αποκλεισμένοι! Και επειδή δεν τους ενδιαφέρει ως φαίνεται να αγωνιστούν γι αυτό, μάλλον πως πρεπει να ενεργοποιηθούμε εμεις και να τους πιέσουμε με κάθε τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα στο λεωφορείο από χώρα προς Απείρανθο οι επιβάτες είχαν την τύχη να διασκεδάσουν με κρητική μουσική!στο τέρμα η ένταση και να οι μαντινάδες να τα πεντοζάλια...τσακίρ κέφι και μην ξεχνάτε!Η διασκέδαση προσφέρεται δωρεαν απο το κτελ Νάξου. οι περισότεροι βέβαια οδηγοί προτιμούν τους Βαζαίο-Γιαννούλη, αλλά δεν πειράζει και οι Κρητικοί αδέλφια μας είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υπεύθυνος για το περιεχόμενο του σχολίου είναι ο συγγραφέας του.