Φορτώνει...
.

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Η παραδοσιακή μουσική του Αιγαίου στην Αθήνα

ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΠΝΕΥΣΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ένα διήμερο με μουσικές και προβολές ταινιών

στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων

Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Οι Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών έχουν καθιερωθεί πλέον ως ένας επιτυχημένος πολιτιστικός θεσμός, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Ξεκίνησαν το 2002 στην Κέα και συνεχίστηκαν σε ετήσια βάση, κάθε φορά και σε διαφορετικό νησί των Κυκλάδων.

Η φετινή 8η Παγκυκλαδική Συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου στην Κέα και στη Σέριφο, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί λόγω των εκλογών. Έτσι, πολλοί από τους οργανοπαίκτες και τους πιστούς ακροατές του ήχου των λαϊκών πνευστών θα συναντηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο (10 και 11/10) στην Αθήνα για ένα διήμερο αφιέρωμα με μουσικές και προβολές ταινιών-ντοκυμαντέρ.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 7:30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) θα γίνει η πρώτη προβολή της ταινίας «Τα λαϊκά πνευστά του Αιγαίου», ένα ντοκυμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου με την επιστημονική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα. Είναι μια παραγωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων που παρακολουθεί και καταγράφει, μέσα από τις μουσικές συναντήσεις, τους οργανοπαίκτες που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά (τσαμπούνα και σουραύλι) στις Κυκλάδες, τη Σάμο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Τα όργανα αυτά έχουν μακραίωνη παρουσία στο χώρο του Αιγαίου ήδη από την προϊστορική εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού και θεωρείται ότι αποτελούν τη μήτρα της παραδοσιακής νησιωτικής μουσικής. Παρ’ όλ’ αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της επικράτησης του βιολιού και του μοντέρνου «νησιώτικου» ρεπερτορίου. Έτσι, οι «Μουσικές Συναντήσεις» επιδιώκουν να φέρουν σε επικοινωνία τους, συχνά αγνοημένους, οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση και συνέχιση της παράδοσής τους.

Μετά την προβολή της ταινίας, ο ήχος της τσαμπούνας θα δώσει τον τόνο για ένα μικρό νησιώτικο γλέντι στο αίθριο του μουσείου Μπενάκη.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στις 12:00, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη (Διογένους 1, Πλατεία Αέρηδων, Πλάκα) θα γίνει η πρώτη προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους: «Τα Χοιροσφάγια της Μυκόνου», «Η τσαμπούνα στην Άνδρο» και «Οι κουδουνάτοι στη Νάξο». Σε σκηνοθεσία του Πάνου Καρκανεβάτου με την επιστημονική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, τα ντοκυμαντέρ αυτά προέρχονται από επιτόπιες έρευνες και καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν στις Κυκλάδες στο περιθώριο των Συναντήσεων Λαϊκών Πνευστών. Η παραγωγή των ταινιών έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων. Μετά την προβολή, θ’ ακολουθήσει μικρό γλέντι στον κήπο του Μουσείου.


2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Επειδή το Σάββατο δε θα μπορώ, την Κυριακή θα έχει ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα; Και αν ναι, τι ώρα; (Υποθέτω πως την Κυριακή θα είναι στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων). Μπορείτε να με ενημερώσετε έγκαιρα; Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν προσέξετε στο κείμενο έχουμε προσθέσει και το πρόγραμμα της Κυριακής.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υπεύθυνος για το περιεχόμενο του σχολίου είναι ο συγγραφέας του.