Φορτώνει...
.

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Η θέση μας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε σχέση με το νησί μας


Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, το νέο Νομοσχέδιο για τις Α.Π.Ε., επιταχύνει την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ειδικά τα αιολικά πάρκα έγιναν για κάποιους η ευκαιρία εμπορικής εκμετάλλευσης της «πράσινης ανάπτυξης», χωρίς όμως, να έχουν αποδείξει ότι δίνουν λύση στην καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του φαινομένου του θερμοκηπίου λόγω της μικρής απόδοσής τους (περίπου 30%). Για παράδειγμα η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία παρά τη χρήση αιολικής ενέργειας για αρκετά χρόνια δεν έχουν παρουσιάσει μείωση στους δείκτες μόλυνσης, ούτε έχει κλείσει έστω κι ένα συμβατικό ή πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Οι Α/Γ δεν υποκαθιστούν τις λιγνιτικές θερμοηλεκτρικές μονάδες (που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα μας) και λειτουργούν, στην καλύτερη περίπτωση, συμπληρωματικά, καθώς ο άνεμος είναι μια ανεξέλεγκτη και χρονικά μεταβαλλόμενη σε όλες της τις παραμέτρους πηγή ενέργειας, που μπορεί να ακινητοποιήσει τις ανεμογεννήτριες ακόμα και για μέρες.

Αντίθετα δεν προωθούνται μέτρα εξοικονόμησης της ενέργειας παρότι καθίσταται σαφές ότι αν δεν διαχειριστούμε τη ζήτηση, αν δηλαδή δεν μειώσουμε δραστικά τις σπατάλες σε όλους τους ενεργοβόρους τομείς, ματαιοπονούμε και εξανεμίζουμε τα οφέλη.

Τα νησιά των Κυκλάδων έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού τους και με μοναδικό γνώμονα το κέρδος τους, σχεδιάζουν αιολικά πάρκα εντελώς ασυμβίβαστα προς την μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου.

Όσον αφορά τη Νάξο είναι στη διαδικασία αδειοδότησης μία ανεμογεννήτρια στον Άγιο Θαλλέλαιο, 7,2 MW στο Μαυροβούνι, 36 στην περιοχή Μονής – Απεράθου, 36 στην Νοτιοανατολική Νάξο (Καβαλάρης), 36 στις κορυφές Ξυλόκαστρο - Βουρλάς, εκκρεμεί η πρόταση της γαλλικής εταιρείας Eolfi –Veolia για 16 αιολικά πάρκα στο νησί μας και έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις για τοποθέτηση ανεμολογικών ιστών και φωτοβολταϊκών.

Δεν θέλουμε το νησί μας να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη, με ολέθριες επιπτώσεις για τον τόπο μας, όπως:

- η επέμβαση στο φυσικό τοπίο εξαιτίας της διάνοιξης ιδιωτικών δρόμων, της ισοπέδωσης των βουνών, της ρίψης τόνων μπετό (αλλαγή των κορυφογραμμών, υποβάθμιση και εξαφάνιση των βιοτόπων, των παραδοσιακών μονοπατιών που υπάρχουν στα βουνά μας, των αρχαιολογικών χώρων, των γεφυριών από τη μεταφορά με τεράστια οχήματα, το θάνατο πουλιών, κ.λ.π),
- η τοποθέτηση πυλώνων για τη μεταφορά της ενέργειας στη στερεά Ελλάδα,
- η μείωση της τουριστικής κίνησης,
- η υποτίμηση της αξίας της γης,
- η αύξηση των πυρκαγιών από τις γραμμές μεταφοράς,
- οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές,
- η οπτική όχληση: Ανεμογεννήτριες με ύψος πάνω από 85 μέτρα (δηλ. ένας ουρανοξύστης 28 ορόφων). Επιπλέον, αν δε μελετηθεί σωστά η τοποθέτησή τους, τότε υπάρχει κίνδυνος η εναλλασσόμενη φωτοσκίαση που προκαλείται, εκ των πραγμάτων, από τα τεράστια πτερύγια των Α/Γ να καθιστά αδύνατη τη διαμονή μέσα στις οικίες μας. Τέτοια τραγικά λάθη έχουν γίνει σε Δανία και Η.Π.Α.,
- η ακουστική όχληση,
- η ασταθής και διακοπτόμενη παραγωγή ρεύματος επειδή ο αέρας φυσά με απρόβλεπτη δύναμη κάθε φορά, η οποία προκαλεί ανισορροπία στο σύστημα
- και τόσα άλλα που υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, το πολιτισμικό μας κεφάλαιο, την ιστορία μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Προτείνουμε για τον τόπο μας, πρώτα και κύρια, τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή πρακτικών για εξοικονόμηση ενέργειας και εν συνεχεία τη χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, κ.λ.π.) για να καλύψουν μόνο τις ανάγκες του νησιού μας, με το σωστό σχεδιασμό και τη διαχείρισή τους από τις τοπικές κοινωνίες.


Σημείωση:
Θεωρούμε ότι, πρέπει κάθε φορέας (Δήμοι, Τοπικά Συμβούλια, Πολιτιστικοί, Επαγγελματικοί Φορείς, κ.λ.π.) αλλά και ιδιώτης να εκφράσει την άποψή του για αυτό το σοβαρό θέμα για το νησί μας.
Δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς, αφήνοντας, για μια ακόμη φορά το μέλλον της Νάξου στην τύχη του ή στα χέρια ορισμένων.
Το παραπάνω κείμενο έχει υπογραφεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας και από αρκετούς ακόμη φορείς του νησιού μας.
Ο κάθε φορέας μπορεί να χρησιμοποιήσει το κείμενο αυτό, να το διαμορφώσει ή να δημιουργήσει ένα δικό του και να εκφραστεί μέσα από αυτό.
Με χαρά θα δημοσιεύσουμε κάθε άποψη.

8 σχόλια:

  1. Άκρως αντιεπιστημονική και λαϊκίστικη η ανάρτησή σας. Εξηγήστε μου σας παρακαλώ πως θα αναστραφεί το οικολογικό έγκλημα από την εξέδρα πετρελαίου της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικό; Ή είναι πολύ μακρυά και δεν μας ενδιαφέρει; Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ήπιες μορφές ενέργειας οι οποίες προφανώς και έχουν επιπτώσεις αλλά είναι εξόχως λιγότερες από ένα ατύχημα σαν αυτό του Μεξικό.

    Καταστροφή από την εξέδρα πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικό: http://www.greenpeace.org/greece/news/bp-mexico

    Η γραμμή άμυνας του νησιού θα πρέπει να είναι η μη σύνδεσή του με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ και να παράγει αυτόνομα το ρεύμα που χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίος ρε τρισδιάστατε! Κράζεις τον ΠΟΔΔΝ για λαϊκισμό και στο καπάκι εσύ κάνεις τον μεγαλύτερο λαϊκισμό που υπάρχει: "Αφού έγινε το ατύχημα στο Μεξικό τότε οι Α.Π.Ε. είναι εξόχως περισσότερο καλές". Με τη λογική σου δηλαδή επειδή όταν γίνεται αεροπορική τραγωδία σκοτώνεται πολύς κόσμος, το αεροπλάνο είναι πιο ασφαλές από το αυτοκίνητο; Ε;
    Δεν ξέρω αν το έχεις ακούσει αλλά υπάρχει μία επιστήμη που λέγεται στατιστική. Και όσο και να μη μας αρέσει μερικές φορές λέει αλήθειες.
    Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν υπερασπίζομαι το πετρέλαιο σαν πηγή ενέργειας, αλλά είναι θράσος να βγαίνεις και να κάνεις τέτοιες συγκρίσεις και αυτό γιατί ακόμα η εφαρμογή των Α.Π.Ε. είναι πολύ νέα και σε πολύ μικρή έκταση για να διαμορφώσει ένα αξιόλογο στατιστικό δείγμα ως προς τις επιπτώσεις που έχει και που θα έχει σε βάθος χρόνου.

    Άσε που στο τέλος εσύ ο ίδιος κάνεις κωλοτούμπα και τελικά συμφωνείς με τον ΠΟΔΔΝ να μπουν όσα χρειάζονται...

    Εγώ έχω να πω ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΟΔΔΝ που τολμά και λέει τη γνώμη του - άσχετα με το αν συμφωνώ με όλα όσα λέει. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ που βάζει πρώτο θέμα την εξοικονόμηση και μετά τις ΑΠΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια και από εμένα. Θα διαφωνήσω και εγώ με τον πρώτο σχολιαστή, ο οποίος χαρακτήρισε το κείμενο αντιεπιστημονικό. Νομίζω πως είναι τουλάχιστον άδικο να περιμένουμε επιστημονική κατάρτιση μέσα σε ένα κείμενο μερικών γραμμών όπως είναι αυτών. Αντίθετα μάλιστα με τον πρώτο σχολιαστή βρίσκω το κείμενο ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο και εξαιρετικά συμπυκνωμένο σε νοήματα, έννοιες και περιεχόμενο γενικότερα. Καλό θα ήταν λοιπόν αγαπητέ μου να διαβάσετε πρώτα σχετικές επιστημονικές έρευνες που γίνονται σχετικά με όλα όσα σωστά αναφέρει ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ύστερα να προβείτε σε αστήρικτους και (θέλω να πιστεύω όχι σκόπιμα) απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο πρώτος είπε: Εξηγήστε μου σας παρακαλώ πως θα αναστραφεί το οικολογικό έγκλημα από την εξέδρα πετρελαίου της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικό;

    Σου απαντώ: Το οικολογικό έγκλημα μπορεί να ήταν από ατύχημα μέχρι σκόπιμο σαμποτάζ, ακόμη και της ίδιας της εταιρείας. Επίσης από τη στιγμή που έγινε δε θα φύγει η πετρελαιοκηλίδα αν γεμίσουμε με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, οπότε μη λαϊκίζεις.

    Επειδή όμως -ανενημέρωτε μου φίλε- φαντάζομαι ότι εννοείς πως αν είχαμε παντού ΑΠΕ δε θα είχαμε ανάγκη το πετρέλαιο, σου γνωστοποιώ ότι ακόμα και οι υπέρμαχοι των Α.Π.Ε. σε εκτιμήσεις που κάνουν οι ίδιοι για τις πηγές ενέργειας που θα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος ακόμα και το 2150, το πετρέλαιο έχει την πρώτη θέση ακόμα και με το καλύτερο σενάριο ανάπτυξης των Α.Π.Ε.!!!!!
    Ξεκόλλα λοιπόν το κεφάλι σου, που νομίζεις ότι μόλις φτιαχτεί ένα αιολικό πάρκο κλείνει και μία πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου.ΞΕ ΚΟ ΛΛΑ και ενημερώσου. Εκτός κι αν είσαι Κορωνιδιάτης κι ονειρεύεσαι.

    Για το δεύτερο σχολιαστή: Μήπως εκεί που ρωτάς των πρώτο για το αεροπλάνο αντί για ασφαλές ήθελες να πεις ανασφαλές; Κάτι δε μου κολλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι στα Αιολικά Πάρκα ΟΧΙ στην υπερεκμετάλλευση από κάποιους κερδοσκόπους όπως αυτούς που αναφέρει το άρθρο. Και βέβαια πρέπει να επενδύσουμε σε ΑΠΕ, και βέβαια πρέπει να κοιτάξουμε να αποδεσμευτούμε από το πετρέλαιο και τον άνθρακα, ΑΛΛΑ όλα να γίνουν με επιστημονικές μελέτες ζυγιάζοντας τις επιπτώσεις που αυτές θα προκαλέσουν στο ευρύτερο περιβάλλον με τα αναμφισβήτητα ενεργειακά οφέλη των αιολικών πάρκων.
    Με απλά λόγια πράσινη ανάπτυξη που να λύνει πραγματικά προβλήματα και όχι να δημιουργεί άλλα και πολύ περισσότερο να γεμίζει τις τσέπες κάποιον καιροσκόπων-κερδοσκόπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά που λες είναι μόνο ωραία λόγια. Μου εξηγείς τι θα πει επιστημονικές μελέτες;
    Δε βλέπεις ότι και οι επιστήμονες είναι πουλημένοι;
    Δε βλέπεις ότι ανάλογα με το ποιος χρηματοδοτεί την έρευνα ή τη μελέτη βγαίνει και το ανάλογο αποτέλεσμα;
    Και το χειρότερο είναι ότι τελικά επειδή υπάρχουν μελέτες με αντίθετα συμπεράσματα, την αληθινή μελέτη καλείται στο τέλος να την επιλέξει ο πολιτικός, ο πολίτης και εν γένει αυτός που δεν έχει επιστημονική κατάρτιση!!!

    Γιατί επιμένεις να λες ωραία λόγια που στην πράξη μπορούν να εφαρμοστούν μόνο αν ζούμε σε μία διαφορετική κοινωνία; Εξήγησέ μου:

    Ποιος μου εξασφαλίζει εμένα ότι η εταιρεία δε θα λαδώσει τον ορνιθολόγο με μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να τους βγάλει μελέτη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους; Τι είναι για την εταιρεία μία μίζα μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ όταν ο προϋπολογισμός του έργου και τα μελλοντικά κέρδη της είναι εκατομμύρια ευρώ;

    Ποιος θα μου εξασφαλίσει ότι ο επιστήμονας-ορνιθολόγος/περιβαλοντολόγος δε θα δεχθεί τη μίζα, όταν θα πεινάει και θα έχει να θρέψει και την οικογένειά του;
    Μήπως εσύ;

    Εγώ λέω να αφήσουμε τα αιολικά πάρκα και τις Α.Π.Ε. και να κοιτάξουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια με κάθε τρόπο. Ας εστιάσουμε εκεί.
    Δεν έχει κανένα νόημα να ασχολούμαστε με Α.Π.Ε. όταν διαρκώς αυξάνουμε τις ενεργειακές μας απαιτήσεις. Είμαστε σαν το γάιδαρο που κυνηγά το κρεμασμένο καρότο μπροστά του και δεν το φθάνει ποτέ. Γίνε λίγο πιο πρακτικός και θα δεις ότι έχω δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήθελα να πω οτι καλά τα λέτε αλλά ορισμένες καταστασεις ισως θα επρεπε να εξηγηθουν καλυτερα για να κατανοησουμε πως εχουν τα πραματα και να μπορεσουμε να δουμε πως εχει η ιστορια. Θα επρεπε να γινει πιο κατανοητο πως θα μπορεσουμε να καταλαβουμε πως θα εξηγηθουν πιο ευκολα ορισμενες λεπτομέρειες για να εχουμε μια πληρεστερη εικονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ακριβώς εννοείς λεπτομέρειες; Πολλά στοιχεία και ειδικά για το τι σκοπεύουν να κάνουν στη Νάξο μπορείς να βρεις στο http://aiolikaparkanaxou.blogspot.com/. Αφού μπαίνεις όμως στο Internet δε χρειάζεται να περιμένεις να ενημερωθείς από τον πολιτιστικό για αυτά. Υπάρχουν και άλλα sites και blogs τις διευθύνσεις των οποίων μπορείς να τις βρεις στην παραπάνω διεύθυνση. Επίσης για ένα πανελλαδικό site μπορείς να μπεις στο http://windwatch.gr/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υπεύθυνος για το περιεχόμενο του σχολίου είναι ο συγγραφέας του.