Φορτώνει...
.

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009

Σκανιάς, ένας απαραίτητος ... φίλος

Μια ζεστή και ουσιαστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με θέμα: "Οι Σκανιάδες της Νάξου. Η αρμονική συνύπαρξη με τους ανθρώπους" το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στο Φιλώτι, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Προμπονάς, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο οποίος αναφέρθηκε γενικά για το είδος αυτό των πτηνών και επικεντρώθηκε στο σκανιά της Νάξου, στη σταθερή μείωση των ζευγών και στους λόγους που συμβαίνει αυτό.
Ουσιαστικές παρεμβάσεις έκαναν ο επιστημονικός διευθυντής της
Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Τάσος Δημαλέξης, ο θηροφύλακας Βασίλης Κατσουρός, ο Γιάννης Κοντόπουλος, ο Γιάννης Φλ. Μπαρδάνης, ο οποίος παρουσίασε το σκανιά μέσα από την ποίηση, τη λογοτεχνία και τη λαογραφία, ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κώστας Παγώνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δρυμαλίας Στέφανος Μανιός, ο Στέφανος Ψαρράς, ο Μανόλης Θεωνάς, ο Γιώργος Καλαβρός, ο Γιώργος Μανιός, ο Μανόλης Ψαρράς, ο Βαγγέλης Κορρές και άλλοι. Μοναδικές οι βιωματικές ιστορίες που διηγήθηκαν οι Νικόλαος Μουστάκης και Ηλίας Βλασερός.
Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης - συζήτησης ήταν εμφανέστατη η σημασία του σκανιά ή όρνιου για τον κτηνοτρόφο και γενικά για τη φύση.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το πανέμορφο αυτό και αγαθό, όπως χαρακτηρίστηκε, πουλί είναι η έλλειψη τροφής και τα δηλητήρια που χρησιμοποιούν για την εξόντωση του κόρακα ή της κουρούνας. Θερμή υποδοχή είχε η πρόταση του Γιάννη Κοντόπουλου για τοποθέτηση ταΐστρας, όπου θα αφήνονται τα νεκρά ζώα. Μάλιστα ο Νίκος Προμπονάς παρουσίασε παράδειγματα άλλων περιοχών (Κρήτη, Έβρο), που έχουν δημιουργηθεί κερδοφόρα κέντρα παρατήρησης πουλιών.
Κλείνοντας η εκδήλωση, ζητήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία η κατάθεση, άμεσα, σχετικής πρότασης για τοποθέτηση μία ή και περισσοτέρων ταΐστρων των σκανιάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπεύθυνος για το περιεχόμενο του σχολίου είναι ο συγγραφέας του.