Φορτώνει...
.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Το ναξιώτικο αμπέλι και κρασί

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΝΑΞΟΥ

Ιδρύθηκε ο αγροτικός συνδικαλιστικός σύλλογος με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΝΑΞΟΥ», με έδρα στο Δήμο Δρυαλίας.
Στη Νάξο το αμπέλι καλλιεργείται από τους ομηρικούς χρόνους ενώ σχετικές αναφορές υπάρχουν για διάφορες ιστορικές περιόδους. Το ντόπιο κρασί μάλιστα ήταν περιζήτητο και γίνονταν εξαγωγές στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Ασίας. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Ο ναξιακός αμπελώνας αποτελεί πολλές φορές δευτερεύουσα απασχόληση στο πλαίσιο της ευρύτερης πολυδραστηριότητας που χαρακτηρίζει την οικονομία του νησιού. Όπως και με πολλά άλλα τοπικά προϊόντα, (τυρί, κρέας) υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διάθεσή του, αφού ο ανελέητος ανταγωνισμός με φτηνότερα εισαγόμενα προϊόντα αλλά και η υποβάθμιση του ντόπιου κρασιού καθώς και η έλλειψη προώθησής του, καθιστούν προβληματική τη διακίνησή του.

Ο ναξιακός αμπελώνας σήμερα έχει παραμεληθεί και η Νάξος δεν λογίζεται σαν αμπελουργική ζώνη παρά τη μακραίωνη παράδοση του νησιού και την εκτεταμένη καλλιέργεια αμπέλου που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Ταυτόχρονα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθαρρύνει την απαμπέλωση και θεσπίζει κανονισμούς που ουσιαστικά πριμοδοτούν τη συγκεντροποίηση και την τυποποίηση της παραγωγής προς όφελος των μεγάλων οινοβιομηχανιών. Γι’ αυτό και η υπεράσπιση σήμερα του ναξιώτικου κρασιού και η ανάδειξή του όπως και των άλλων τοπικών προϊόντων δεν είναι ούτε φολκλόρ ούτε τουριστικό αξιοθέατο. Είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την αυτάρκεια των χωριών του νησιού, είναι από τις λίγες δραστηριότητες που έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών ζωντανή.

Στο πλαίσιο αυτό οι σκοποί του σωματείου είναι ενδεικτικά οι παρακάτω:

Η συνδικαλιστική οργάνωση των αμπελοκαλλιεργητών και οινοπαραγωγών του νησιού.

Η προστασία, η ανάπτυξη και η βελτίωση της παραγωγής και των μεθόδων αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής οίνου.

Η συνολική ανάδειξη του ναξιώτικου αμπελώνα και του χωριάτικου κρασιού και του ρόλου τους στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του νησιού.

Ο νεοσύστατος σύλλογος ανακοινώνει τη διενέργεια εκλογών την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου από τις 5.00 το απόγευμα μέχρι τις 9.00 το βράδυ για την ανάδειξη του πρώτου 7μελούς διοικητικού συμβουλίου.

Υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 22-11-09 και νέα μέλη θα γίνονται δεκτά έως και την ημέρα των εκλογών.

Για πληροφορίες και επικοινωνία

Βαγγέλης Κορρές 6944569916 ή 2285024824

Δημήτρης Χαμηλοθώρης 6979902400

Γιώργος Μανιός 2285032771 και 6945611807

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email): ambelourgoinaxou@gmail.com

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπεύθυνος για το περιεχόμενο του σχολίου είναι ο συγγραφέας του.