Φορτώνει...
.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Πρόγραμμα Habitat Agenda

Πρόσκληση για δημιουργία Τοπικής Επιτροπής Habitat Agenda

Ο Δήμος Δρυμαλίας βρίσκεται στην πρώτη φάση υλοποίησης του Προγράμματος HABITAT AGENDA. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που δίνει έμφαση στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, με εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων και στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής. Το τελικό ζητούμενο στην όλη διαδικασία εκπόνησης μιας HABITAT AGENDA είναι η διατύπωση ενός Ολοκληρωμένου Τοπικού Προγράμματος, του οποίου η φιλοσοφία, οι κατευθύνσεις και οι συγκεκριμένες δράσεις θα απαντούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα θα προδιαγράφουν και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξής της.
Στα πλαίσια του προγράμματος, ο Δήμος Δρυμαλίας πρόκειται να συστήσει την «Τοπική Επιτροπή HABITAT AGENDA (Τ.Ε.ΗΑ)», η οποία θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα συνεπικουρεί στην καταγραφή και αξιολόγηση των τοπικών προβλημάτων.
Στόχος του Δήμου είναι στην Τ.Ε.ΗΑ να συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα τοπικών φορέων, οργανώσεων, προσωπικοτήτων και δημοτών. Βασικό αντικείμενο της Τ.Ε.ΗΑ θα είναι η αναγνώριση των τοπικών προβλημάτων και η ιεράρχησή τους, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τους τοπικούς προβληματισμούς, τις κοινωνικές προτεραιότητες και τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση έως 30-10-2009 στο Δήμο Δρυμαλίας. Ειδικά έντυπα των αιτήσεων συμμετοχής διατίθενται επιτόπου.
Υπεύθυνη επικοινωνίας – Υπεύθυνη Habitat Δήμου Δρυμαλίας: Γιακουμή Ειρήνη
Τηλ.: 22850 – 32469

Φαξ: 22850 - 32469

2 σχόλια:

  1. Συγγνώμη αλλά από το κείμενό σας δεν κατάλαβ τίποτα το συγκεκριμένο. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τα παρακάτω:

    1. Στην αρχή μιλάτε για συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας με εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Μετά νιλάτα για συμμετοχή προσωπικοτήτων...ακόμη και δημοτών. Τελικά τι ισχύει; Μπορώ να έρθω από μόνος μου να συμμετέχω ή πρέπει να ανήκω σε κάποιο φορέα-σύλλογο; Μπορεί να έρθει και ο κ. Μ.Γλέζος που μένει στην Αθήνα ή ο κ.Ν.Λεβογιάννης ο πρώην βουλευτής, απλώς επειδή είναι...προσωπικότητες; Εδώ κάτι δεν λέτε σωστά.

    2. Με ποιο τρόπο θα συνεπικουρεί στην καταγραφή και αξιολόγηση των προβλημάτων; Με ποια κριτήρια θα γίνεται η αξιολόγηση; Με ψηφοφορία όπου θα συμμετέχει το κάθε μέλος που πιθανώς λόγω ειδικότητας να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του εκάστοτε προβλήματος (π.χ. εγώ δε θεωρώ σημαντικό πρόβλημα το ότι απειλείται ο σκανιάς, σε σχέση με το κυκλοφοριακό στη Χώρα)

    3. Θα υπάρχει καταστατικό; Θα γίνονται συνελεύσεις και ΔΣ;

    4. Η χρηματοδότηση και οι πόροι για όλα τα παραπάνω από πού είναι; Να φανταστώ ότι είναι άλλο ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο δεν ξέρουμε πώς να το αξιοποιήσουμε σωστά;

    Θα σας παρακαλούσα να εξηγήσετε όλα τα παραπάνω γιατί αφορούν την ουσία της όλης προσπάθειας (η οποία είναι πράγματι αισιόδοξη). Δεν νομίζω όμως πως είναι υποχρεωμένη η κα. Γιακουμή, να κάθεται να λέει τα ίδια και τα ίδια στον κάθε ένα που θα παίρνει τηλέφωνο.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' ότι μας είπε η κ. Γιακουμή, η οποία είναι ευγενέστατη και πρόθυμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε σχετική ερώτηση, μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να περάσει από το Δήμο και να συμπληρώσει την αίτηση ή να στείλει μία αίτηση, που θα δηλώνει την επιθυμία του να είναι στην επιτροπή, στο φαξ: 2285032098 προς την κα Γιακουμή.
    Τη σύσταση της επιτροπής θα την αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δρυμαλίας.
    Δεν θα υπάρχει καταστατικό, ούτε θα γίνονται συνελεύσεις.
    Θα πραγματοποιούνται συσκέψεις, με την παρουσία του μελετητή, για συζήτηση των θεμάτων που θα καταθέτει κάθε φορά ο μελετητής και θα παίρνονται αποφάσεις ομόφωνα ή πλειοψηφικά τις οποίες θα προσπαθεί να προσαρμόσει ο μελετητής στο πρόγραμμα.
    Ήδη έχει δοθεί το σχέδιο για την Α΄ φάση, που αφορά την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, την συμπλήρωση των δεικτών και τη διάγνωση προβλημάτων.
    Το πρόγραμμα αυτό είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι υποχρεωτικό για όλους τους δήμους.
    Είναι ελπιδοφόρο και μακάρι να έχει αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υπεύθυνος για το περιεχόμενο του σχολίου είναι ο συγγραφέας του.